Google ve Fervo Energy’den Jeotermal Atılım

Google ve Fervo Energy’den Jeotermal Atılım

İki yıl önce Google, temiz enerji girişimi Fervo Energy ile dünyanın ilk kurumsal jeotermal enerji anlaşmasını yaparak, gelişmiş bir jeotermal enerji projesi başlatmıştı. Şirket, bu projenin faaliyete geçtiğini ve Nevada’daki Google veri merkezlerine karbonsuz elektrik sağlamaya başladığını duyurdu.

ABD Enerji Bakanlığı’na göre, jeotermal enerji 2050’ye kadar ABD’de 120 gigavat güvenilir üretim kapasitesi sağlayabilir. Ancak, geleneksel teknolojiler sadece yeraltı ısısına kolayca erişilebilen bölgelerde ekonomik olarak kullanılabilir. Google’ın Fervo Energy ile geliştirdiği proje, petrol ve gaz endüstrisinin öncülük ettiği sondaj tekniklerini kullanarak daha önce erişilmesi zor olan ısıyı kullanıyor.

Nevada’daki sahada, Fervo iki yatay kuyu kazarak jeotermal sistemden ısı elde etti ve fiber optik kablolar kurarak gerçek zamanlı verilerle sistemin performansını izledi. Bu proje, diğer temiz enerji kaynaklarına göre daha az arazi kullanarak 24 saat karbonsuz elektrik üretebilen bir jeotermal tesisini ortaya çıkardı.

Google Enerji ve İklim Kıdemli Direktörü Michael Terrell, projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardında Fervo ile yakın bir çalışmanın olduğunu belirterek, Google’ın jeotermal enerjinin küresel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Project InnerSpace ile de bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Terrell, “24/7 karbonsuz elektrik (CFE) yolculuğumuza devam ederken, sınırları zorlamaya, yeni fikirleri test etmeye ve enerji sektörünü küresel olarak dönüştürmek için başkalarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.