Twitter (X), Avrupa Komisyonu’nun Gözüne Takıldı: DSA İhlali İddiaları ve Şeffaflık Sorunları

Twitter (X), Avrupa Komisyonu’nun Gözüne Takıldı: DSA İhlali İddiaları ve Şeffaflık Sorunları

2023’e yeni bir isimle giriyor olabilir, ancak X (eski adıyla Twitter) eleştiri ve yasal işlemlerle geçen bir yılı daha da fazla kınamayla kapatıyor. Avrupa Komisyonu, X’in işleyişine ve Dijital Hizmetler Yasası’nın (DSA) olası ihlallerine ilişkin resmi bir ihlal davası açtığını duyurdu. Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, X ile ilgili haberi ironik bir şekilde paylaşarak platformun şeffaf olma ve yasadışı içerikle mücadele etme yükümlülüklerini ihlal ettiğinden şüphelenildiğini belirtti. X’in potansiyel olarak “aldatıcı tasarımı” da soruşturuluyor.

Avrupa Komisyonu basın açıklamasında, X’in Topluluk Notları özelliğinin “sivil söylem ve seçim süreçlerine” yönelik “riskleri azaltmada” yeterince etkili olup olmadığını belirleyeceğini belirtti. Komisyon ayrıca X’in araştırmacıları ve diğer kamu kurumlarını olumsuz etkileyebilecek veri akışına erişimi sınırlama kararındaki “şüpheli eksiklikleri” de ele alacak. Şirketin reklam platformu da, ücretli onay işaretleri gibi özelliklerin “aldatıcı tasarım şüphesi” gibi Komisyon’un hedefinde.

Şubat 2023’te AB’de faaliyet gösteren tüm çevrimiçi hizmetler, Çok Büyük Çevrimiçi Platform (VLOP) olup olmadıklarını belirlemek için büyüklüklerini beyan etmek zorunda kaldı. VLOP, AB genelinde 45 milyondan fazla kullanıcısı olan herhangi bir platformdur. VLOP olarak belirlenen herhangi bir şirketin DSA’ya uymak için dört ayı vardı. Bu tedbirler arasında belirli bir irtibat noktası oluşturulması, reklam ve içerik denetiminde şeffaflık ve açık, kullanıcı dostu hüküm ve koşullar yer almaktadır. Ayrıca yasa dışı içerik, cinsiyete dayalı şiddet ve küçüklerin korunması gibi risklerin belirlenmesini ve azaltılmasını da gerektiriyor. Diğer lojistik şartlar arasında, AB’deki sistemik riskler hakkında bilgi veren verilere erişmek için onaylanmış araştırmacılara izin verilmesi, verilerin Komisyon ile paylaşılması ve her yıl bağımsız bir denetim yapılması yer alıyor.

Komisyon’un eylemleri, X’in Eylül ayında sunduğu bir risk değerlendirme raporunu, platformun Kasım ayında yayınladığı bir şeffaflık raporunu ve X’in İsrail-Hamas Savaşı ile ilgili içeriği nasıl ele aldığı – ya da yanlış ele aldığı – konusunda devam eden endişeleri takip ediyor. Breton, Elon Musk’a platformun DSA’ya uygun olarak paylaşımları denetleme sorumluluğu hakkında bir mektup gönderdi. Avrupa Birliği kısa bir süre sonra X’in tutumuna ilişkin bir soruşturma başlattı.