Meta ve FTC Arasındaki Hukuki Çekişme

Meta ve FTC Arasındaki Hukuki Çekişme

Meta, Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) dava açarak düzenleyicilerin 2020 yılında imzalanan 5 milyar dolarlık önemli gizlilik anlaşmasını gözden geçirmesini ve Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi uygulamalarda çocukların verilerinden gelir elde etmesini önlemeye çalıştı. Bu adım, federal bir yargıcın Pazartesi günü FTC’nin 2020’deki gizlilik anlaşmasını genişletme kararını onaylamasının ardından geldi ve Cambridge Analytica skandalının ardından sosyal medya devinin faaliyet yöntemlerine ilişkin yeni zorlayıcı kurallar önerme yolunu açtı.

Bugün açılan dava, FTC’nin işlemlerinin derhal durdurulmasını talep ediyor ve bu durumu “açık bir güç gaspı” ve “fiili olarak anayasaya aykırı bir karar” olarak nitelendiriyor. Bloomberg’in haberine göre, bir Meta sözcüsü FTC’yi “aynı davada savcı, yargıç ve jüri” olarak nitelendirdi. Bu, Facebook’un ana şirketinin mahkemede yaptığı ikinci girişimi.

FTC ise Meta’nın 2020’de kullanıcı gizliliğiyle ilgili anlaşmanın şartlarını defalarca ihlal ettiğini iddia ediyor. Ajans, ayrıca şirketin genç kullanıcıların verilerinden gelir elde ederek Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nı (COPPA) ihlal ettiğini belirtiyor. Meta’nın bu tür gelir elde etmeyi kısıtlaması için bir yargıç tarafından zaten izin verilmişti.

FTC, ayrıca Meta’nın yüz tanıma özelliğini sınırlayan yeni kısıtlamaların yanı sıra, üçüncü taraf bir şirketin gizlilik yükümlülüklerine uyup uymadığını belirlemek için bir denetim tamamlanana kadar yeni ürün ve hizmetlerde tam bir moratoryum uygulanmasını talep ediyor.

FTC’nin Tüketiciyi Koruma Bürosu Direktörü Samuel Levine, “Facebook gizlilik taahhütlerini defalarca ihlal etti” diyerek konuştu. “Şirketin kayıtsızlığı genç kullanıcıları riske attı ve Facebook’un bu hatalara karşı sorumluluk alması gerekiyor.” Bu doğrultuda, AB’nin yanı sıra birçok eyalet, çocuk verilerinden gelir elde etmeyi durdurmak amacıyla Meta’ya karşı dava açtı.

FTC, şirketin VR yazılım geliştiricisi Within’i satın almasını durdurmaya çalıştığı için Meta ile sürekli bir çekişme içinde bulunmuştur. Ajans, bu teklifi bir dizi yasal sorun nedeniyle geri çekmek zorunda kaldı. Ayrıca Meta’yı rekabeti ihlal etmekle suçlayarak şirketin VR bölümü hakkında bir soruşturma başlattı.

Son zamanlarda şirketler, FTC’yi hükümetin aşırı müdahalesinin önemli bir örneği olarak göstermeye çalıştılar. Meta’nın yanı sıra, biyoteknoloji devi Illumina, kanser tespit girişimi Grail’i 7 milyar dolara satın almasını engelleyen bir kararı durdurmak için FTC’ye dava açıyor.