Weird Al’ın Spotify’a Tepkisi

Weird Al’ın Spotify’a Tepkisi

Parodi Kralı, Spotify’ı Sanatçılara Yeterince Ödeme Yapmamakla Eleştirdi

Spotify Wrapped bugün yayına girdi ve kullanıcılara geçen yıl dinledikleri müziğin detaylı bir özetini sundu, ki bu da hepimizi şu soruyu sormaya yönlendirdi: ‘Gerçekten en çok dinlediğim şarkı mı bu?’ Bu yılki Wrapped, Taylor Swift, SZA ve hatta Weird Al gibi favori sanatçılarınızın mesajlarını içeriyordu; Weird Al ise Spotify’ın ödeme yapısına yönelik bazı çarpıcı sözleri vardı.

‘Weird Al’ mesajında şunları söyledi: ‘Bu yıl Spotify’da 80 milyonun üzerinde akışım olduğunu anladım, yani eğer doğru hesap yapıyorsam, bu demek oluyor ki 12 dolar kazandım. Yani, bilirsiniz, kendime güzel bir sandviç alacak kadar,’

“Weird Al,” “White & Nerdy,” “Polka Face” ve “Eat It” gibi parodileriyle tanınan sanatçı, Spotify’ı sanatçılara olan telif ödemeleri konusunda eleştirdi. Spotify, en büyük sanatçılarına akış başına 0,003 dolar ödüyor, evet, doğru sayıda sıfır. 3 cent değil, bir akış başına üçte biri bir peni. Bu metrikle, Weird Al birazdan 12 dolar yerine 350,000 dolardan fazla kazanmış olabilirdi, ancak asıl konu bu.

Çoğu sanatçı, Weird Al’a yaklaşan bir şey elde edemiyor. Spotify’da 10’dan fazla şarkısı bulunan yaklaşık üç milyon sanatçı olduğu tahmin ediliyor, ancak bunların sadece 16,000’inden fazlası Spotify’dan 50,000 dolardan fazla kazanıyor. Bu da sanatçıların yüzde 1’inden azının Spotify’dan sadece yaşanabilir bir gelir elde edebileceği anlamına geliyor.

Weird Al’ın videosu ayrıca Spotify Wrapped’ın sanatçı mesajlarının gerçekten kimin tarafından denetlendiğini sorguluyor. Sadece belirli sanatçılar, en sadık hayranlarına mesajlar gönderdi, ancak Weird Al’ın mesajının nasıl sızdığı soru işareti yaratıyor.