Microsoft’un Şaşkınlığı ve Sam Altman’ın Dönüşü

Microsoft’un Şaşkınlığı ve Sam Altman’ın Dönüşü

Hala OpenAI CEO’su Sam Altman ve şirketin yönetim kurulu arasındaki çatışma hakkında tam hikayeyi bilmiyoruz, ancak detaylar giderek ortaya çıkıyor. The New Yorker’dan gelen yeni bir rapora göre, OpenAI’nin eski yönetim kurulu, Sam Altman’ı CEO olarak kovma kararını ilk olarak aldıktan sonra Microsoft’u bilinçli bir şekilde dışladı ve aslında şirketin kendilerini destekleyeceğine inanıyordu.

Yayılan hikayeye göre, New Yorker, Microsoft yöneticilerinin Sam Altman’ın kovulma kararından haberdar olmadığını, belki de Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın Altman’a neler olacağını uyarabilmesini önlemek için, bu kararı alındığını iddia etti.

Altman, şehir efsanesi gibi bir işadamı olarak ün kazanmış durumda ve Microsoft’u bilgilendirmeme kararı, sürpriz yaşamasını sağlamak amacıyla alındı.

OpenAI, Altman’ın kovulmasını duyurduğunda, kovulmanın yapay zeka tehlikeleri üzerine yapılan tartışma etrafında döndüğü ve Altman’ın bilgi konusunda açık olmadığı inancıyla ilgili olduğu gibi görünüyordu. Geriye dönüldüğünde şaşırtıcı olan, yönetim kurulunun Microsoft’un bu kararı anlayacağını düşündüğüydü.

Ancak yönetim kurulunun farklı bir izlenime sahip olduğu ortaya çıktı. Sonuçta, Microsoft’un yapay zeka konusundaki girişimleri en iyisiyle bile sarsıntılı olsa da, şirket sorumlu bir yapay zeka bölümü oluşturdu ve teknolojinin tehlikeleri konusunda endişeliydi. Ayrıca yapay zekayı antropomorfize etmekten kaçınmak istiyordu!

Ancak şirket, GPT’yi ürünlerine çok hızlı bir şekilde entegre etti ve açıkça daha fazla insanın yapay zekayı günlük yaşamlarına dahil etmesini istiyor. Microsoft CEO’su Nadella, ChatGPT destekli Bing’in lansmanında The Verge’a, Google’ı “dans ettirmek” için yapay zekayı kullanmak istediğini söyledi.

The New Yorker’ın bildirdiğine göre, bu nedenle birçok Microsoft çalışanı, OpenAI yönetim kurulunun kararını “akıl almaz derecede aptalca” buldu ve ChatGPT geliştiricisini yok edebileceğini düşündü.

Microsoft yöneticileri ardından üç plan oluşturdu. İlk olarak, OpenAI CTO Mira Murati’yi desteklemek, yönetimin kararını tersine çevirmesi veya gerekçesini açıklaması için liderliği ikna etmek amacıyla yönetim kurulu tarafından birkaç saatliğine CEO olarak atanan Murati’ye destek olmaktı. İkinci plan, şirketin en büyük yatırımcısı olarak etkisini kullanarak Altman’ı tekrar göreve getirmekti ve üçüncü plan, sonunda gerçekleştirdiği, Altman ve beraberinde gitmek isteyen herkesi Microsoft içinde yeniden inşa etmekti.

Sonuçta, Altman tekrar OpenAI’de ve Microsoft, OpenAI yönetim kuruluna gözlemci olarak katıldı ve yönetim kurulunun Altman’ı neden kovmaya karar verdiğini hala tam olarak bilmiyoruz.