NASA’nın Uzay İstasyonu Macerası: Kaybolan Domatesin Sırrı Çözüldü!

NASA’nın Uzay İstasyonu Macerası: Kaybolan Domatesin Sırrı Çözüldü!

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir yıl boyunca kaybolan serseri domateslerin hikayesi, ilginç bir dönemeçle sona erdi. Astronot Frank Rubio’nun bir röportajda paylaştığına göre, domatesleri topladığı küçük torbada kaybolan bir domatesi aramak için saatler harcamıştı. Bu kayıp domates, Rubio’nun uzay istasyonunda çalışırken, meslektaşlarının ona şakacı suçlamalarda bulunduğu ve domatesi yediği iddialarına yol açmıştı.

Ancak NASA astronotu Jasmin Moghbeli’nin yaptığı canlı yayın sırasında, domatesin nihayet bulunduğu açıklandı. Moghbeli, “eve dönen iyi arkadaşımız Frank Rubio, domatesi yediği için bir süredir suçlanıyordu. Ama biz onu temize çıkarabiliriz. Domatesi bulduk,” dedi.

NASA’nın Veg-05 deneyi kapsamında uzaya gönderilen domatesler, uzay istasyonunda meyve ve sebze yetiştirmeye yönelik bir proje olan Veggie’nin bir parçasıydı. Kaybolan domateslerin, “susuz kalmış ve hafifçe ezilmiş” bir halde bulunduğu açıklandı. Ancak mikrobik veya mantar büyümesi olmadığı belirtildi.

Rubio’nun 371 gün gibi uzun bir süre Uzay İstasyonu’nda geçirmesine rağmen domatesi bulamamış olması, ekip arasında espri konusu olmuştu. Rubio, eve döndükten sonra, “Umarım bir gün birileri onu bulur, kilitli bir poşetin içinde buruşmuş küçük bir şey” temennisinde bulundu.

NASA, domateslerin bulunmasına rağmen analiz edilmek üzere Dünya’ya getirilmeyeceğini belirtti. Veg-05 deneyi, ışık kalitesi, gübre kullanımı, mikrobiyal gıda güvenliği, besin değeri ve tat gibi faktörleri inceleyerek uzayda bitki yetiştirmenin potansiyelini değerlendirdi.