NASA’nın İkonik Uzay Sondası Voyager 1, 46 Yıl Sonra Yaşanan Bilgisayar Sorunuyla Mücadele Ediyor

NASA’nın İkonik Uzay Sondası Voyager 1, 46 Yıl Sonra Yaşanan Bilgisayar Sorunuyla Mücadele Ediyor


NASA’nın ikonik uzay sondası, bir bilgisayar arızası nedeniyle ana gezegeni ile iletişimde zorluk yaşamaktadır ve mühendisleri, 46 yıllık görevini düzeltmenin yollarını bulmak adına onlarca yıllık kılavuzlara başvurmaya zorlamaktadır.

1977 yılında fırlatılan Voyager 1 şu anda Dünya’dan 15 milyar milden (24 milyar kilometre) daha uzakta bulunmaktadır. NASA, Salı günü yaptığı açıklamada, uzay aracının güneş sisteminin dış bölgelerini keşfettiğini, ancak son zamanlarda üç yerleşik bilgisayarından birinde meydana gelen bir sorun nedeniyle bilim veya mühendislik verisi gönderemediğini belirtti.

Uzay aracının uçuş veri sistemi (FDS), Voyager’ın bilim araçlarından gelen verilerin yanı sıra uzay aracının sağlığıyla ilgili mühendislik verilerini de toplamaktadır. Bu veriler, sondanın alt sistemlerinden biri olan telemetri modülasyon birimi (TMU) aracılığıyla ikili kod olarak Dünya’ya iletilmektedir.

Ancak FDS ve TMU arasında iletişim sorunları yaşanmaktadır. Bu nedenle TMU, görev kontrolüne birler ve sıfırlardan oluşan tekrarlayan bir düzende veri göndermeye başlamıştır. Görevin arkasındaki ekip, iletişim sorununun kaynağının FDS ile ilgili bir problem olduğuna inanmaktadır.

NASA’dan yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz hafta sonu ekip FDS’yi yeniden başlatmayı ve sorunu başlamadan önceki durumuna geri döndürmeyi denedi, ancak uzay aracı hala kullanılabilir veri göndermiyor” denildi.

Voyager 1 ve kardeş gemisi Voyager 2, tarihteki diğer tüm uzay araçlarından daha uzun süredir aktif durumdadır. Bu etkileyici bir başarıdır, ancak benzersiz zorluklarla da gelmektedir. NASA mühendisleri, uzay sondasına çözüm bulabilmek için onlarca yıl önce yazılmış orijinal belgeleri incelemektedir. Uzay ajansı, “Sonuç olarak, ekibin yeni bir komutun uzay aracının operasyonlarını nasıl etkileyeceğini anlaması zaman alıyor” ifadesini kullanmıştır.

Uzay aracı o kadar uzakta ki, Dünya’dan gönderilen komutlar Voyager 1’e ulaşması 22,5 saat sürmektedir. Bu da görev ekibinin gönderdikleri komutun etkili olup olmadığını öğrenmek için 45 saat beklemesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Bu durum, Voyager 1’in ilk kez mantıklı davranmayı bırakması değildir. Geçen yıl, uzay sondası gerçek konumu ve yönelimiyle uyuşmayan bozuk telemetri verileri iletmeye başlamıştı. O zaman NASA mühendisleri, sorunun verileri bozan arızalı bir bilgisayardan kaynaklandığını anlamışlardı.

Bazı küçük aksaklıklara rağmen Voyager 1, yaşlanan bir uzay aracı olmasına rağmen, NASA’nın en uzun süre görev yapan misyonu için hala oldukça iyi durumdadır. Voyager 1, Ağustos 2012’de yıldızlararası uzaya geçerek dış güneş sistemini incelemek ve Güneş’in heliosferinin ötesini keşfetmek için yola çıktı ve Dünya’dan diğer tüm uzay araçlarından daha uzağa gitti.