İlk Hibrit-Elektrik eSTOL Uçağı Goldfinch

İlk Hibrit-Elektrik eSTOL Uçağı Goldfinch

Electra, hibrit elektrikli ve ultra kısa kalkış ve iniş (eSTOL) özellikli EL-2 Goldfinch uçağının başarılı ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Goldfinch, Virginia’daki Manassas Bölgesel Havaalanı’ndan gerçekleştirilen test uçuşlarıyla elektrikli uçuşun önemli kilometre taşlarından birini temsil etti.

İki koltuklu Goldfinch, dünyanın ilk şişirilmiş kaldırma uçağı olma özelliği taşıyor ve dağıtılmış elektrikli ve hibrit-elektrikli tahrik sistemleri kullanıyor. Sekiz elektrik motoru, kanat kaldırma kuvvetini artırarak ultra kısa kalkış ve inişleri mümkün kılıyor ve geleneksel uçaklara göre düşük gürültü ve emisyon seviyeleri sağlıyor. Hibrit-elektrik gücü, uzun menzilleri şarj istasyonlarına ihtiyaç duymadan destekliyor.

Electra, Goldfinch’in ticari ve devlet pazarları için geliştirdiği dokuz yolcu kapasiteli bir versiyon üzerinde çalışıyor. Şirketin eSTOL ürünü, şu anda 30’dan fazla müşteriden 1.700’den fazla uçak için alınan ön siparişlerle güçlü bir pazar talebi görüyor.

Electra, ABD Hava Kuvvetleri AFWERX Agility Prime Programı ile stratejik finansman ortaklığı kapsamında tam ölçekli bir üretim öncesi eSTOL uçağının prototipini geliştirecek. Şirket, FAA sertifikasyonunu alarak ticari hizmete 2028’de girmeyi hedefliyor.

Electra’nın CEO’su John Langford, “Electra’nın amacı, kısa mesafeli hava yolculuğunu optimize ederek topluluklara hava hizmeti sağlamak ve orta mesafeli kargo lojistiği için yeni fırsatlar yaratmaktır” dedi.