Kemikleri, bağları ve tendonları olan robotik bir el üretildi.

Kemikleri, bağları ve tendonları olan robotik bir el üretildi.

Zürih merkezli ETH devlet üniversitesindeki araştırmacılar, ABD merkezli startup Inkbit ile işbirliği yaparak dikkat çeken bir teknolojik başarıya imza attılar. Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar kemikler, bağlar ve tendonlar içeren bir robot elin parçalarını aynı anda basarak 3D baskı teknolojisinde önemli bir ilerleme kaydettiler.

Yeni lazer tarama tekniği kullanılarak, robotik elin farklı parçaları, tek seferde “elastik niteliklere sahip özel plastikler” oluşturan 3D yazıcılar için bir yöntemle üretildi. Bu yöntem, farklı yumuşaklık ve sertlikte polimerlerden yapılan parçaların hızla üretilmesine olanak tanıyarak protez teknolojisi ve yumuşak robotik yapıların geliştirilmesinde yeni olanaklar sunuyor.

Inkbit’teki araştırmacılar, hızlı sertleşen plastikler için önceden ayrılmış bir teknoloji olan yavaş sertleşen plastiklerin 3D baskısını yapmak için bir yöntem geliştirdi. Bu hibrit baskı yöntemi, standart hızlı kürleme projelerine kıyasla daha fazla dayanıklılık ve gelişmiş elastik özellikler sunuyor. Bu teknoloji, doğayı daha doğru bir şekilde taklit etmeyi mümkün kılarak, örneğin robotik eller gibi yumuşak malzemelerden yapılmış robotların geleneksel metal robotlara göre avantajlarını ortaya koyuyor.

ETH Zürih robotik profesörü Robert Katzschmann, “Geliştirdiğimiz el gibi yumuşak malzemelerden yapılmış robotlar, metalden yapılmış geleneksel robotlara göre avantajlara sahip. Yumuşak oldukları için insanlarla çalışırken yaralanma riski daha azdır ve kırılgan eşyaları taşımak için daha uygundurlar” diyor.

Bu teknoloji, katman katman baskı sürecini sürdürse de, entegre bir tarayıcı, yüzeyde düzensizlikler olup olmadığını sürekli olarak kontrol ederek sistemin bir sonraki malzeme türüne geçmesine olanak tanır. Sertlik ayarlanabilir olduğundan, çeşitli sektörlere uygun benzersiz nesneler üretmek mümkündür. İnsan benzeri uzantılar yapma olasılığı olduğu gibi, gürültü ve titreşimleri emen nesneler üretme potansiyeli de bulunmaktadır.

MIT’ye bağlı Inkbit girişimi, bu teknolojinin geliştirilmesine katkıda bulunarak, bu alanda nasıl ticaret yapabileceğini düşünmeye başlamış durumda. Şirket, yakında bu yenilikçi yazıcıları üreticilere sunacak ve aynı zamanda küçük kuruluşlara da fayda sağlayacak karmaşık 3D baskılı nesneleri pazarlamaya başlayacaktır.