H&R Block’dan Vergi Hazırlamada Yenilikçi Yapay Zeka Çözümü

H&R Block’dan Vergi Hazırlamada Yenilikçi Yapay Zeka Çözümü

Vergi hazırlama şirketi H&R Block, vergi mükelleflerinin sorularını yanıtlayan yeni bir diyalog tabanlı yapay zeka sohbet robotunu duyurdu.

H&R Block’un ücretli sürümleri aracılığıyla erişilebilen AI Tax Assist, kullanıcılara vergi kuralları, muafiyetler ve diğer vergi konularında sorular sorma imkanı sunmaktadır. Ayrıca, daha kişiselleştirilmiş tavsiyeler için kullanıcıları bir insan vergi uzmanına yönlendirirken, şirket aynı zamanda yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş tavsiyelerin geliştirilmesi üzerinde çalıştığını belirtti.

Bir demo sırasında şirket, karmaşık vergi dosyalarına sahip kullanıcılara – örneğin bir gig işçisi – vergi beyannamelerini nasıl başlatmaları gerektiğini gösterdi. Daha sonra AI Tax Assist’ten, “Bir Uber sürücüsü olarak işletme giderleri olarak neleri düşebilirim?” gibi bilgileri isteyebilecekleri açıklandı. Yapay zeka, izin verilen kesintilerin bir listesini sunacak ve kullanıcı, bu listeyi nihai dosyalamada kullanmayı veya kullanmamayı seçebilecek.

H&R Block, kullanıcılara özelliğin yapay zeka tarafından desteklendiğini bildiren bir afiş gösterecek ve örnek istemler sunacak. Şirket, müşterilerin bu özelliği kullanmalarının bir nedeninin de H&R Block’a duydukları güvenden kaynaklandığını ekledi.

Şirket, kullanıcıların sadece vergileriyle ilgili ne yapacaklarını değil, aynı zamanda vergi dosyalarının nasıl işlediğini anlamak istediklerini belirtti. AI Tax Assist, farklı vergi muafiyetleri ve kripto paraların vergi kanunu kapsamında nasıl ele alındığı gibi konularda bilgi sağlamaktadır.

H&R Block’un tüketici vergisi ürünleri başkan yardımcısı Chris Linderwell, bir brifing sırasında, birçok kullanıcının vergilerini beyan etme konusunda karışık düşüncelere sahip olduklarında genellikle Google’a başvurduklarını söyledi. AI Tax Assist, kullanıcıları vergi cevapları ararken H&R Block’un platformunda kalmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Linderwell, “Müşterilere istedikleri kadar derin sorular sorma yetkisi vermek istiyoruz ve zamanla AI Tax Assist aracılığıyla platformumuzdaki sorulara daha kişiselleştirilmiş yanıtlar verebileceğiz” dedi.

H&R Block, AI Tax Assist uygulamasının ücretsiz sürümünde mevcut olmasa da, diyalog tabanlı AI platformuna erişebilecek abonelik katmanlarının fiyatlarını artırmayacağını belirtti. Ücretli planları 35 dolardan başlamaktadır.

H&R Block, OpenAI ve Microsoft’un modellerini kullanarak AI Tax Assist’i oluşturdu. Şirket, modelin sadece H&R Block’un vergi kanunları kütüphanesi üzerinde eğitildiğini ve birçok muhasebeci, avukat ve diğer vergi uzmanlarının katkılarıyla geliştirildiğini vurguladı. Modelin internetten bilgi çekmediğini ve özelliğin yalnızca belirli H&R Block içeriğiyle yanıt vermek üzere oluşturulduğunu ifade etti. Hala gerçek mekanda vergi hizmetleri sunan H&R Block, AI Tax Assist’in kullanıcılara canlı bir insan uzmanıyla konuşuyormuş gibi hissettirmeyi amaçlıyor. Şirket, kullanıcıların yapay zeka tarafından sağlanan yanıtlar konusundaki endişeleri olduğunda canlı insan uzmanlardan oluşan ekiplerinin telefonla hizmet verebileceğini söyledi.

Elbette, yanlış bilgi üretme riski her zaman vardır ve vergi hazırlığındaki riskler özellikle yüksektir. Henüz hiçbir şirket yapay zekanın kesinlikle hata yapmayacağını garanti edemezken, H&R Block, kullanıcıların bilgilerini bir insanla iki kez kontrol edebileceklerini belirtti. Ayrıca, modelin doğruluğunu izleyen bir ekibi bulunmaktadır. The Verge, H&R Block’a botun yanlış bilgi vermesi durumunda kullanıcıların ne gibi bir yol izleyebileceğini sordu.

Diğer vergi hazırlama uygulamaları gibi Intuit’in TurboTax da eksik bilgileri ortaya çıkarmak ve kesintileri en üst düzeye çıkarmak için yapay zekayı kullanacağını duyurdu.

Vergi beyannamesi verme süreci uzun zamandır karmaşık bir süreç olmuştur ve H&R Block gibi şirketler, bu süreci daha ucuz veya kolay hale getirmeye yönelik lobi faaliyetleri yürütürken karlı işletmeler haline gelmiştir. Ancak, hükümet kendi doğrudan vergi dosyalama yazılımını test ederken birçok kişi önümüzdeki birkaç ay içinde özel platformları tercih etmeye devam edecektir.