Amazon, Yapay Zeka Chatbot’u ‘Q’yu Tanıttı

Amazon, Yapay Zeka Chatbot’u ‘Q’yu Tanıttı

Amazon, Salı günü AWS reInvent etkinliğinde işletmelerin iç verilere erişim sağlayarak çalışanlara yardımcı olmayı amaçlayan yeni yapay zeka chatbot’u “Q”yu tanıttı. Q, özel yapay zeka algoritmaları aracılığıyla abone şirketlerin sistemlerine entegre olacak ve çalışanların sorularına yanıtlar hazırlayabilecek bir sohbet robotu olarak tasarlandı. Şirket, Q’nun AWS platformu üzerinden kullanılabileceğini ve şirket içindeki veri izinlerini anlayabileceğini belirtti.

Q, abone şirketin sistemlerine erişim sağlayarak çalışanların sorularına yanıtlar hazırlamak için tasarlanmış bir yapay zeka chatbot’u.
Örneğin, müşteri ilişkileri sistemlerine erişimi olan Q, bir çalışanın müşteri şikayetleri hakkında bilgi almasına yardımcı olabilir.

Q, Amazon Web Services platformu üzerinden kullanılabilir ve büyük şirketlerin bu hizmetten faydalanmasını amaçlar.
Amazon, yapay zeka modellerini eğitmek için şirket içi verileri kullanmayacağına söz verdi, ancak eğitimde kullanılan modellerin ayrıntıları hakkında fazla bilgi vermedi.

Q, şirket içindeki çalışanların veri izinlerini anlayabileceği iddia ediliyor.
Bot, diğer harici uygulamalara bağlanabilir ve bu uygulamalardan veri toplayabilir.

Q, Microsoft’un Windows Copilot’u ve Google Duet AI gibi iş odaklı yapay zeka chatbotlarına karşı rekabet edecek.
Amazon, müşteri destek temsilcilerine yanıtlar sunma veya departmanı devralma yeteneği ile müşteri hizmetleri için üretken yapay zeka kullanımına odaklanıyor.

Amazon, iki yeni AWS özellikli yonga seti tasarladığını duyurdu ve Nvidia ile işbirliği yaparak daha fazla yapay zeka eğitimi için süper bilgisayar altyapısı oluşturmayı planlıyor.
Nvidia, yapay zeka odaklı çipler konusunda uzmanlaşmış bir çip üreticisidir.

Amazon’un Q adlı yapay zeka chatbot’u, işletmelerin iç verilere daha etkili bir şekilde erişim sağlamalarına ve çalışanların sorularına hızlı yanıtlar hazırlamalarına yönelik bir çaba olarak öne çıkıyor. AWS üzerinden sunulan bu hizmet, büyük şirketlerin yapay zeka çözümlerine entegrasyonunu kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak, Amazon’un eğitimde kullandığı yapay zeka modellerine dair eksik ayrıntılar ve benzer hizmetlerle rekabetin sürmesi, Q’nun başarısını etkileyebilir.